Hepinize selamlar bugünkü videomuzda Fransızca bir ders işlemeyeceğiz. Bugün sizlere Fransızcanın kendinden bahsetmek istiyorum. Fransızcanın şu anki durumundan, kaç kişinin Fransızca konuştuğundan, nerelerde Fransızca konuşabileceğinizden ve Fransızcanın geçmişinden bahsedeceğiz. Biraz genel kültür olacak bu dersimizde. Ben sizlere Fransızca’yı zaten bir şekilde öğretiyorum. Gerek YouTube kanalımız, gerek online eğitimlerimiz, kitabımız, çizgi filmimiz… Bir şekilde Fransızca’yı zaten öğreniyorsunuz ama ben istiyorum ki Fransızca’yı öğrenirken bir de bu dilin geçmişini ve şimdiki halini de bilin. Neler değiştiğini bilin. Bu dil ne oldu da bu zamana bu şekilde geldi, bunu öğrenin. Fransızca öğrenmenin sizin hayatınıza ne gibi olumlu etkilerde bulunacağını öğrenin ki ders çalışırken güzel ve motive olmuş bir şekilde dersinizi çalışın. Hadi başlayalım
Fransızca hakkında bilmedikleriniz.
İşte bugün bu konunun üzerinde duracağız. Bu arada bilmedikleriniz dediğime bakmayın. Belki de sizlere az sonra vereceğim bilgilerin bazılarını biliyorsunuzdur, bazılarını da yanlış biliyorsunuzdur. İşte bu bilgileri hepsine az sonra sahip olacaksınız. Bu arada bu videoyu ben tabii ki de size Fransızca için yapıyorum ama siz başka bir dil de öğrenmek istiyorsanız, o dilin öncelikle geçmişine, o dili öğrendikten sonra hayatınıza neler katabileceğine, o dili nerede konuşabileceğinize dikkat edin, araştırın ve daha sonra öğrenmeye başlayın. Güzel oluyor çünkü böyle yapınca.
Bu arada resmi beğendiniz mi? (Buzdağı görseli gösterir) Güzel bir buzdağı var ve buzdağının görünen tarafı var yukarıda, bir de görünmeyen tarafı var aşağıda. Bu bütün diller için geçerli. Biz Türkçemizi bile konuşurken belki de Türkçemiz hakkında bildiklerimiz buzdağının sadece üst tarafında kalanlardır. Alt tarafında kalanları bilmiyoruz, görmedik veya yanlış biliyoruz. O kadar çok bilgi var ki, şimdi o bilgileri göreceğiz Fransızca ile ilgili.
Fransızcayı kaç kişi konuşuyor?
Dünya çapında şu anda Fransızca konuşan sayısı 270 milyon kişi. Düşünebiliyor musun 270 milyon kişiyle Fransızca öğrendikten sonra iletişime geçebileceksiniz. 270 milyon kişi bu dili konuşuyor, buraya kadar sorun yok. Peki dünyanın en çok konuşulan dili Fransızca mı? Dünya çapında en çok konuşulan diller:
- Çince. Çin’in nüfusundan kaynaklı.
- İngilizce. Bütün dünyada ayrıca öğrenilen ikinci bir dildir.
- Hintçe. Yine Hindistan’ın ve özellikle Pakistan’ın büyüklüğünden kaynaklanan bir durum.
- İspanyolca. Dünyanın birçok büyük ilkesinde konuşulur.
- Arapça. Zaten biliyorsunuz arkadaşlar bütün Arap yarımadası Arapça konuşur.
- Malezya ve çevresinin konuştuğu dildir. Orada da çok fazla insan olduğu için Malayca çok konuşulur.
- Rusça. Yine Rusya’nın büyüklüğü ile alakalıdır.
- Fransızca. Fransızca dünyanın en çok konuşulan 8. dilidir.
Genel bilgilerle devam edelim. Avrupa içerisinde en çok konuşulan ana dil sıralamasında Almanca ve Rusça’dan sonra 3. sıradadır. Almanca ve Rusça hemen hemen 95 milyon kişinin konuştuğu bir dildir. Dikkat edin anadilden bahsediyoruz, yani doğan insanların 95 milyonu Almanca veya Rusça konuşuyor. Bu Avrupa geneli olduğu için mesela Almanca konuşulan Avusturya olsun, Almanya olsun İsviçre’nin bir bölümü, Belçika, Lüksemburg’un bir bölümü bunların çoğu Almanca konuşur.
Ayrıca Hollanda’da da çok fazla Almanca konuşan insan var. Bu insanlar doğuştan Almanca öğreniyorlar. Rusya’yı zaten biliyorsunuz. Rusya çok büyük bir yer. Rusya’nın çevresindeki ülkelerin de birçoğu Rusça öğreniyor. O yüzden 95 milyon tane bebeklikten Rusça konuşan insan var. Fransızca için bu durum 75 milyon kişilik. 75 milyon kişi bebeklikten başlayarak Fransızca öğreniyor. Fransa’nın şu anda nüfusu 65 milyon civarında geri kalan 10 milyon ise Belçika’dan, İsviçre’den ve Fransa’nın etrafındaki ülkelerden yine ana dili Fransızca olan insanlardan kaynaklanmaktadır. Bu arada şuna da dikkat edin. Fransa’nın nüfusu 65 milyon ama herkes doğuştan ana dil olarak Fransızcayı konuşmuyor. Bazı insanlar çocuklarına Türkçe öğretirler doğuştan. Bazıları Arapça, bazıları başka bir dil. Bunlar bunun içerisinde girmiyor.
Fransızca 29 tane ülkenin resmi dilidir.
Dikkat edin en çok konuşulan dil değil, resmi dil. Resmen benim ülkemin dili Fransızca diyorlar.
Anadilden farklı olarak dünya çapında İngilizceden sonra en çok öğrenilen dildir. Evet doğru duydunuz. Dünya çapında İngilizceden sonra en çok tercih edilen dil Fransızcadır. İkinci dil olarak Türkiye’de bu durum nasıl bilmiyorum ama çok büyük ihtimalle Fransızcayla Almanca Türkiye’de yarışıyordur.
İngilizce ile birlikte 5 ayrı kıtada konuşulan tek dildir. Doğru duydunuz. 5 ayrı kıtaya da gittiğiniz zaman Fransızcanızla işlerinizi idare edebileceksiniz.
Öğrenmesi en zor kabul edilen dildir.
Benim öğrencilerimin çoğu bana gelirken “Uluhan Hocam çok zor bir dil” diyerek geliyorlar.
Birleşmiş Milletler, NATO ve UNESCO kurumlarının resmi yazı dilidir. İngilizce değil arkadaşlar Fransızca.
Peki Fransızca’yı anlatıyoruz, öğretmeye çalışıyoruz sizlere dört koldan sizlere sarılıyoruz. Arkadaşlar öğrenin lütfen şunu yapın bunu yapın diye. Peki öğrendikten sonra hayatınızda ne olacak? Bu arada size şimdi söyleyeceklerim Avrupa’da yaşayanlar için geçerli değil. Çünkü siz zaten Fransa’da, İsviçre’de veya Belçika’da yaşıyorsanız Fransızca’yı orada yaşamak için öğrenmeniz gerekiyor. Yani neden öğrenmelisiniz sorusunun cevabı çok kolay. Çünkü orada yaşıyorsunuz, yani bundan daha doğal bir şey yok ,yaşadığınız ülkenin dilini öğrenmekten.
Burada size paylaşacaklarım özelliklere Türkiye’de yaşayan takipçilerimizin Fransızca’yı öğrendikten sonra hayatlarında nasıl değişiklik olacağı hakkında olacaktır. Günümüzde bir tane dil ile iş bulmak çok zordur.
Dünyanın birçok yerinde rahatlıkla seyahat edebilirsiniz, Fransızca biliyorsanız.
Özellikle de Afrika kıtasında çok rahatça seyahat edebilirsiniz.
Fransızca bilmek diğer dillere göre size daha fazla prestij katar. Bir ortama gittiğinizde bir kafeye gittiğinizde oturuyorsunuz arkadaşlarınızla. Bir tane yanınızda Fransız duyuyorsunuz. Konuşuyorlar arkadaş ortamında. Siz de dönüyorsunuz Fransızca konuşmaya başlıyorsunuz. O anki karizmayı düşünebiliyor musunuz? Çok güzel olmaz mı? Çok dehşet olmaz mı? İşte Fransızca size böyle bir şey katacaktır. Hatta dizilerde bile ikinci dil olarak Fransızca konuşulduğu zaman dizi karakteri çok daha fazla beğenilir, çok daha fazla sempatik bulunur. Buradan da yola çıkabilirsiniz.
5 ayrı kıtada bulunan Fransız üniversitelerinde eğitim görebilirsiniz.
Her kıtadaki, üniversitelerde Fransızca konuşuluyor.
Şimdi biraz da Fransızcanın tarihinden sizlere bahsetmek istiyorum. Fransızca nereden geldi? Nasıl oluştu? Bu dil kaç asırlık bir dil? Daha yeni mi, yoksa çok eskilerden gelen bir dil mi? Günümüzdeki Fransızca dilinin oluşması için tam 25 asır gerekti. 25 asır yani 2500 yıl gerekliydi ki günümüzdeki Fransızca dilini bu şekilde konuşabilelim. Milattan önce ve milattan sonra diye bunu ikiye ayırdım. Milattan önceki duruma bir bakalım nasıl oluşmuş Fransa topraklarındaki konuşulan bu dil? Milattan önce 5. yüzyılda Fransa’da 3 tane dil konuşuluyordu. Bu diller: Yunanca, Roman dili ve Galyaca dilleri. Bu diller konuşuluyordu Fransa’da. Daha sonra ne olmuş?
Milattan önce 50 senesinde Romalıların Fransa’yı işgali sonucu Romalılar Latince dilini getirirler. Yani Fransa’da Latin dili konuşuluyormuş. Peki milattan sonra neler oldu? 5. yüzyılda Frank milleti Fransa’yı işgal ettiler ve Romen dilini getirdiler. Yani Fransa’da hem Romen dili oldu, hem de Latince dili oldu. İki tane ayrı dil olmaya başladı. 800 yılında CharleMagne okullarda tekrardan Latinceyi mecburi kılar ama halk hala Romen dilini konuşur. Yani bu demek oluyor ki parası olan halk Latince konuşuyordu ama okuyamayan çiftçi vs okullara uzak olan köylerde yaşayan halk ise hala Romen dilini konuşuyordu.
Latince öğrenemiyorlardı.
10. yüzyılda Romen dili Fransa içerisinde çok farklı şekillerde kullanıyordu. Romen dili Fransa’nın kuzeyinde ayrı, güneyinde ayrı, batısında ayrı, doğusunda ayrı, dört yerinde de ayrı şekilde kullanılıyordu. Burada bir tane örneğimiz var. Mesela çok basit. Evet demek için biz şu anda Fransızcada “Oui” diyoruz, öyle değil mi? Peki zamanında ne diyorlardı? Kuzeyde yaşayanlar “Oïl”, gündeyde yaşayanlar “Oc” diyorlardı. Evet demek için bile kuzey ile güney arasında fark vardı.
Sonrasında yavaş yavaş Paris’te yeni bir dil konuşmaya başlanır. Tabii ki de bu dil Fransızca dilidir. 1739 yılında Francois Premier, Fransızca konuşmasını mecbur kılar ve 1739 yılından bu yana kadar Fransızca Fransa’da mecburi konuşulan bir dildir. Yani 25 asırdır Fransa’da bir dil konuşulmakta. 25 asır önce farklı bir dil vardı. Bunların üzerine katarak farklı bir dil oluştu ve 18. yüzyılda Fransızca’nın artık mecburi kılınmasıyla, üzerine de diğer dillerden eklentiler yapılarak şu anda konuştuğumuz modern Fransızca’ya ulaştık.
O yüzden bana soruyorsunuz “Uluhan Hocam kitap okumak istiyorum Fransızca, hangi kitabı okusam?” diye. Ben size her zaman okuyabildiğiniz en yeni çıkan kitabı okumanızı söylüyorum. Çünkü Fransızca’nın 19. yüzyıldan hatta 20. yüzyıldan önce yazılan kitapları ağır kitaplar oluyorlar. Fransızca dili hep gelişerek üzerine bir şeyler katılarak ilerlediği için, oralarda gördüğünüz, anlamadığınız ve belki de anladıktan sonra şimdi kullanamayacağınız bir sürü kelime ile karşılaşacaksınız. O yüzden Fransız Edebiyatı ile uğraşmak istemiyorsanız Fransızca kitaplarını 20. yüzyıl veya 21. yüzyılda yazılan kitaplardan seçmenizi tavsiye ederim.
Fransızca ile ilgili topladığım bütün bilgileri sizlerle paylaştım.
Eğer ki söylemeyi unuttunuz dediğiniz bir bilgi varsa lütfen bunu yorumlarda bana belirtin. Eğer ki Fransızca öğrenmek için şu anda beni takip ediyorsanız, Youtube kanalımızı takip ediyorsanız ve hala Instagram sayfamızdan haberiniz yoksa çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Çünkü Instagram sayfamızda her gün tam üç tane yeni kelime paylaşıyoruz. Kelimelerin örneklerini veriyoruz sizlere. Bu örnekleri okuyoruz. Instagram storylerde gerekirse her gün sizlere Fransızcada yardımcı olabilecek bilgiler paylaşıyoruz. Yani biz sizlere Fransızca’yı öğretmek için her şeyi yapıyoruz. Kendinize çok iyi bakın. Instagram sayfamızda, Facebook sayfamızda, WhatsApp’ta, canlı yayınlarımızda görüşmek üzere. Şimdilik hoşçakalın.