Arkadaşlar hepinize selamlar. Bugün B1 seviye DELF sınavına girmeden önce neler öğrenmiş olmanız gerektiğini, bu videonun sonunda anlayacaksınız.
Varsayalım ki çok yakın zamanda B1 seviye DELF sınavına gireceksiniz. Hazırlıklarınızı yaptınız ama yine de kendi kendinize aklınızda birkaç tane acaba var. Acaba bunu öğrenmem lazım mıydı? Acaba bunu öğrenmemem lazım mıydı? İşte bu ders sayesinde aklınızdaki bütün soru işaretlerini gidererek özellikle de kendinize belki de bir tane checklist yaparak B1 seviye DELF sınavından nasıl yüksek puan alabileceğinizi göreceksiniz. Hangi konuları öğrenmiş olmanız gerekiyor? Nelere çalışmış olmanız lazım? Bunları bildikten sonra DELF sınavını geçmeyi bırakın, çok yüksek notlar alabileceksiniz. Bu dersi Instagram’dan bana mesaj atarak yapmamı istediniz. Birçok kişi istediği için yapıyorum. Önceki derslerimizde DELF A1, sonrasında DELF A2 bugün DELF B1, bir sonraki yapacağımız derste ise B2 seviye DELF sınavına girmeden önce öğrenmiş olmanız gerekenleri sizlere gösteriyor olacağım. Hadi başlayalım.
Delf B1 Sınavı
B1 seviye DELF sınavına girmeden önce öğrenmiş olmanız gerekenler. Şu anda ekranda görmüş olduğunuz konuların tümünü öğrenmiş olmanız gerekiyor. Bugün bu konulara tek tek giriş yapacağız. Konu anlatımı yapmayacağım sizlere. Sadece konunun içinde neler var, üstünden anlatmaya çalışacağım. Eğitimlerimizdeyseniz bu derste anlatacağım konuların tümünü biliyorsunuz demektir. Çünkü eğitimlerimizde B1 seviyesine geldiğimiz zaman bunların tümünü sizlere gösteriyorum. Hatta B1 seviye DELF sınavının örneğini bile eğitimlerimizde sizlere vererek, sizleri bir bakıma bu sınava kolaylıkla hazırlamış oluyoruz. Dilerseniz başlayalım, bakalım neler öğrenmeniz lazım. Öncelikle bilmeniz gereken şey B1 seviye DELF sınavına girmeden önce A1 ve A2 eğitim seviyesinde bulunan bütün konuları öğrenmiş olmanız gerekiyor. Bu konuların hangileri olduğunu bilmiyorsanız. Youtube’da yine bizim kanalımızda A1 seviye DELF sınavına girmeden önce ise A1 seviye DELF sınavına girmeden önce öğrenmiş olmanız gerekenler isimli videolarımızı izlerseniz hangi konulardan bahsettiğimi anlayabilirsiniz. Bu konuların hepsini bildikten sonra bunlara ek olarak neler öğrenmeniz lazım. Şimdi bunları size göstereceğim.
Subjonctif
Subjonctif konusu Fransızca ile Türkçe arasında benzerliği olmayan, tam olarak anlam ifade etmeyen çok nadir konulardan bir tanesidir. Neden böyle diyorum? Çünkü online fransızca kursu boyunca zaten sizlere Türkçe ile Fransızca’yı özdeşleştirerek anlatıyorum ama konu subjonctif’e geldiği zaman bunu hem anlatması zor, hem anlaşılması biraz zor oluyor. Fakat tabiki de öğrencilerimiz bunu çok iyi bir şekilde anlayabiliyorlar. Neden? Çünkü ben anlattığım için. Şimdi, işin şakası bir yana subjonctif Türkçe’de karşılığı tam olarak bulunmayan ve sadece belirli zamanlarda kullanılması gereken bir kuraldır. Bu kuralların tümünün öğrenilmesi gerekiyor. Hem geçmiş zamanda hem de şimdiki zamanda subjonctif çekim kuralları ve nerede kullanılması gerektiğini öğrenmelisiniz arkadaşlar.
Comparatifs
Comparatifs nedir? Comparatifs ise karşılaştırma demektir. İki nesneyi, iki şeyi, iki objeyi, her şeyi karşılaştırabilme yeteneğine ve kabiliyetine sahip olmanız gerekiyor. Neden bahsediyorum? Çok kolay bir örnek vereyim size: “Benim arabam, senin arabandan daha hızlı.” demek gibi veya “Ahmet, Ali’den daha akıllıdır.” “Ayşe, Fatma’dan daha yaramazdır.” der gibi. Bu şekilde karşılaştırma yapıyoruz ve bunların kuralları biraz katı Fransızcada. Bu kuralları tek tek öğrenmiş olmanız lazım. Keşke Türkçe’deki gibi, anlattığımız gibi kolay olsa ama maalesef değil arkadaşlar.
Superlatifs
Superlatifs ise Türkçedeki “en” kelimesidir. En büyük, en akıllı, en hızlı, en çok çalışan vs. derken superlatifs kullanırız. Bunun kuralları comparatifs’e göre biraz daha fazla ve ağır. Beni uzun zamandır takip eden veya öğrencim olanlar şu anda buradalarsa bilirler çok nadiren Fransızca konular için zor derim ama superlatifs konusu gerçekten zor bir konu arkadaşlar. Bu konuyu çok iyi bir şekilde öğrenmiş olmanız lazım. Superlatifs’te cümle kurarsanız B1 seviye DELF sınavında, çok güzel notlar verirler size. Çünkü zor bir konu.
Impératifs
Impératifs nedir? Impératifs ise zorunlu kılma fiil çekimleridir. Zorunlu kılma, yani buraya gel, ders çalış, yemek yap, uyu vs. cümleleri kurarken impératifs çekimlerinden yararlanırız. Bunlar da B1 seviye DELF sınavında karşınıza çıkacaktır. Sizlere soracaklardır. Hem karşınıza çıkacak olan cümlelerde, hem de sizden istedikleri komposizyonlarda impératifs cümleleri yapmanızı sizden beklerler. O yüzden bunu öğrenin.
Pronoms Personels
Diğer zamanlar. Pronoms Personels neydi? “me, te, lui, le, la, les, I, nous, vous, leur” şeklinde kısaltmalar ve Bana, sana, seni, ona, onlara dermiş gibi bunların Fransızca karşılıkları oluyor. Bunları gerek eğitimlerimizde, gerek Fransızca öğreneceğimiz her yerde iki farklı bölümde anlatılır. Şimdiki zamanlarda ve geçmiş zaman, gelecek zamanlarda olarak. Çünkü şimdiki zamanındaki kullanım şekilleriyle, geçmiş zaman ve gelecek zamandaki kullanım şekilleri biraz daha farklı oluyor bunların. O yüzden A2 seviyesinde şimdiki zaman, B1 seviyesinde ise geçmiş ve gelecek zaman çekimlerini iyice öğrenmelisiniz.
Futur Proche Dans Le Passé
Futur proche dans le passé neydi? Instagram’da bir canlı yayın yapmıştık. Her hafta canlı yayın yapıyoruz Instagram sayfamızda bu arada arkadaşlar. Canlı egzersizler yapıyoruz. Sohbet ediyoruz takipçilerimizle ve öğrencilerimizle. Bir Instagram canlı yayınında bunun egzersizini yaptık ve öğrencilerime anlatırken biraz da gülüştük aslında. Çünkü bunun tam olarak Türkçe’ye çevrilmişi futur proche dans le passé, geçmişte yakın gelecek zaman olarak çevriliyor. Geçmişte yakın gelecek zaman. Düşündüğümüz zaman herhangi bir anlam ifade etmiyor bizler için ama size şöyle bir şey dersem: “Video çekecektim, ders çalışacaktım, buraya gelecektim, annemlere gidecektim” gibi cümleleri kullanırken futur proche dans le passé’den yararlanıyoruz. Bu şekilde direkt ismini söylediğim zaman fazla bir anlamı yok ama Türkçe ile özdeşleştirdiğimiz zaman tamam diyoruz, şimdi anladım.
Pronoms Possessifs
Sonrasında pronoms possessifs. Bu da benimki, seninki, onunki anlamına gelir. Bunun da masculin ve feminin kelimelerde maskulen, feminin, çoğul maskulen, çoğul feminin gibi çok fazla kuralı var. Zaten Fransızcada B1 seviyesine geldiyseniz bunlarla sıklıkla karşılaşmışsınızdır arkadaşlar. Pronoms possessifs de benimki, seninki, onunki anlamına gelir. Nasıl kullanırız bunu? Benim arabam kırmızı, seninki sarı diyebiliriz mesela.
Si
Son olarak si. Nedir bu si? Si’nin Fransızcada çok fazla kullanım şekli var. Bu kullanım şekillerinin tümünü, özellikle de koşul bildiren si’lerin anlaşılması lazım. Si’ler ile cümle kurarsanız Fransızcanızda B1 seviyesinde, karşınızdaki kişi sizin Fransızcayı iyi bir şekilde öğrendiğinizi anlar arkadaşlar. Çünkü si kullanımı çok yaygındır Fransızcada. Fakat her ne kadar yaygın olsa da bazen Fransızlar bile si’yi cümlelerde kullanırken yanlış şekillerde kullanabiliyorlar. Siz düzgün kullanacaksınız. Doğru kullanacaksınız ki B1 seviye DELF sınavından yüksek puan alın.
Checklistinize bunların tümünü yazın ve bakın acaba hepsini biliyor musunuz. Hepsini biliyorsanız hemen yarın DELF sınavına girebilirsiniz. Bilmiyorsanız şimdiden bilmediğiniz konuları çalışın ve unutmayın Fransızca öyle bir dil ki çalıştığınız konuyu anlamadan bir üst konuya geçerseniz Fransızcanızı ilerletemezsiniz. Çünkü o çalıştığınız konu karşınıza illa ki çıkacak sizin ilerleyen zamanlarda ve kafanızı karıştıracak, yanlış yapmanıza sebebiyet verecek. O yüzden anlayarak ilerleyeceksiniz. Anlamadan Fransızcada ilerleyemezsiniz.
Umarım B1 seviye DELF sınavına girecek olan bütün takipçilerim ve öğrencilerim yüksek puanlar alırlar ve yüksek puanları almalarında gerek eğitimlerimizin gerek yaptığım bu dersin ve sizlere verdiğim bu checklistin bir faydası olur sizlere bir yararı olur arkadaşlar. Dersi şimdiye kadar takip ettiyseniz sizlere çok teşekkür ediyorum. Kendinize çok iyi bakın. Instagram sayfamda, Whatsapp numaramda, Facebook sayfamızda görüşmek üzere. Şimdilik hoşça kalın.