Arkadaşlar, hepinize selamlar. DELF A1 sınavına hazırlanıyorsunuz. Sınava hazırlıklar güzel gidiyor ama sınavda karşınıza ne çıkacak, sınava kadar ne öğrenmeniz gerekiyor bilmiyorsunuz. İşte bu ders boyunca A1 seviye DELF sınavına girecek olan öğrenci ve takipçilerimize çok yardımcı olacak bilgileri paylaşacağım.
DELF A1 Sınavı
Öğrenci dediğime bakmayın. Zaten öğrencilerimiz eğitimimiz boyunca DELF sınavının bütün örneklerini görüyorlar. Her seviye DELF sınavının. Aynı şekilde A1 seviye DELF sınavının bir örneği de biz eğitimde öğrencilerimize sunuyoruz. Öncelikle DELF sınavı nedir? DELF sınavı, Fransa hükümeti tarafından onaylanmış ve elinizde sertifikası bulunduğu takdirde kimsenin sizin seviyenizi reddedemeyeceği, mesela şöyle düşünün: Elinizde A2 seviye DELF belgesi var. Bu DELF belgesi sizin A2 seviyesinde olduğunuzu söylüyor.
Kimse sizin karşınıza çıkıp, “hayır siz A2 seviyesinde değilsiniz, A1 seviyesindesiniz” diyemez. Neden? Çünkü, bu DELF sertifikasını Fransa hükümeti veriyor sizlere. O yüzden bu gireceğiniz sınav uluslararası bir sınav olacak. Başarılı olursanız alacağınız sertifika uluslararası bir sertifika olacak. Gerçekten çok önemli. Hatta Fransa’ya sonradan gelenler bu sınavlara giriyorlar. Öğrencilerimin çoğu da bu sınava hazırlık yapmak için eğitimlerimize katıldılar. Hadi bakalım, acaba bu sınava hazırlanırken hangi konuları çalışmalısınız ve sınav günü geldiğinde hangi konuları öğrenmiş olmalısınız? Beraber kontrol edelim.
A1 seviye DELF sınavını geçmek için, başarmak için ne öğrenilmiş olması gerekiyor?
İşte bugün sizlere bu tabloda gördüğünüz (tablo gösterir) her şeyi göstereceğim. Konu anlatımı fazla yapmayacağım. Sadece hangi konuları öğrenmiş olmanız gerektiğini, aslında sizin de evinize bir checklist yani kontrol listesi yapmanız için “acaba ben bunu biliyor muyum, bilmiyor muyum?”, “hangisinin üzerine daha fazla gitmem lazım?” diye bir kontrol listesi yapmanız için sizlere bunları hazırladım ve sunuyorum. Öncelikle Fransızcanın temellerini öğrenmeniz lazım. Hangi dil olursa olsun, o dili öğrenmeye başlamadan önce bu dil nereden geliyor?
Ne kadar zamandır konuşuluyor? Bunun coğrafi özellikleri nelerdir? Nerelerde konuşuluyor? gibi dil hakkında genel bilgilere sahip olmalısınız. Aynı şekilde Fransızca dilinin tarihi hakkında bilgi sahibi olmanız gerçekten sizin için iyi olacaktır. Hatta bununla ilgili Youtube kanalımızda bir video olması lazım. Dilerseniz o videoyu da izleyebilirsiniz.
Daha sonra Türkçe ile benzerliklerinin anlaşılması. Fransızca, Türkçe ile çok fazla benzerlik taşıyan bir dildir. Yani online eğitim boyunca öğrencilerimin belki de başının etini yiyorum. “Arkadaşlar, Fransızca Türkçemizle özdeşleştirerek öğrenilmesi gereken bir dildir” diye ve ben bu şekilde sizlere öğretirken zaten çok daha kolay ve anlaşılır bir şekilde anlıyorsunuz. Sadece yüzdeliğe vurmaya kalkarsak, yüzde onluk diliminin Türkçemizde karşılığı olmayan bir dil Fransızca. Yani o geri kalan yüzde doksanlık diliminin Türkçemizde tamamen karşılığı olan, zamanlar ve kurallar oluyor. O yüzden gerçekten kolay bir dil. Biz Türkçe konuşan insanlar için.
“Etre” ve “avoir” fiilleri. Bu fiiller ile ilgili, tek tek her birisiyle ilgili Youtube kanalımızda videolar da paylaştık.
Fransızcanın en önemli fiillerin şimdiki zamanda kullanımlarının öğrenilmesi. A1 seviye DELF sınavında şimdiki zamanın fiil çekimlerini, cümle kurulumlarını öğrenmeniz lazım. O yüzden étre ve avoir fiilleri gerek A1 seviye, gerekse gelecek olan A2, B1, B2, C1, C2 seviyelerde karşınıza çıkacaktır. O yüzden kesinlikle bu fiillerin tam anlamlarını ve çekimlerini öğrenmeniz gerekmektedir.
Les articles. Biliyorum bu konuyu fazla sevmiyorsunuz ama maalesef bu konu Fransızcanın en temel konularından biridir ve biliyorsunuz temel dedik mi gerçekten öğrenilmesi gereken ve asla akılda soru işareti kalmaması gereken bir konu les articles ve bağlaç konusu. Peki neymiş bunlar? Le, la, les,I’, un, une, de, de la, du, des, à, à la, au, à l’, aux… o kadar çok var ki, bunların tam olarak nerelerde kullanıldığını, hangi durumlarda kullanılması gerektiğini ve cümleye kattığı anlamların tümünü bilmelisiniz. Bu çok önemlidir. A1 seviye DELF sınavına girmeden önce.
Sonrasında tabii ki de Fransızca sayıların, en azından milyonlara kadar mantığının öğrenilmesi gerekiyor. Çünkü Fransız sayıları diğer başka hiçbir ülkedeki sayılara benzemiyor. Hiçbir dildeki sayılara benzemiyor. Biraz zor ve biraz mantığa aykırı bazı şeyleri var. O yüzden bunun mantığını öğrenmeniz gerekiyor. Fransızca sayılar biraz zorlayacaktır.
Soru sormak.
Tabii ki de A1 seviyesinde Fransızcanın bütün soru kalıplarını öğrenmelisiniz ve ayrıca kullanım şekillerini de öğrenmelisiniz. Neymiş bu soru kalıpları? Que(ne), quoi(ne), qui(kim), quand(ne zaman), où(nerede), combien(ne kadar, kaç tane), pourquoi(neden), comment(nasıl), quel(hangi veya nedir) anlamına gelmektedir. Bu soru kalıplarının bazılarının kullanım şekilleri birbirine çok benzer. Bazıları ise gerçekten bambaşkadır. O yüzden bu kalıpların tek tek hangi anlama geldiğini, nerelerde kullanıldığını ve cümlelerdeki kullanım şekillerini öğrenmeniz gerekiyor.
Sonrasında adjectifs possessifs. Bu da A1 seviyesinde öğrenilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Benim, senin, onun, onların, bizlerin, sizlerin anlamına gelen adjectif konusunu öğrenmeniz lazım. Hepsinin anlamı farklı, kelimenin masculin mi feminin mi, çoğul mu olduğuna göre hatta kelimenin sesli harfle mi başlayıp, sessiz harfle mi başladığına göre o kadar çok kuralı var ki… Bu kuralların tümünü öğrenmelisiniz.
Adjectifs démonstratifs.
Bunlar “bu” anlamına gelir. “Bu araba”, “bu ev”, “bu hoca”, “bu bilgisayar”, “bu telefon” derken Adjectifs démonstratif’lerden yararlanırız ve yine masculinlik, femininlik, sesli harfle başlama veya sessiz harfle başlama ve çoğulluk durumuna göre farklılık gösterecektir. Bunları da öğrenmelisiniz.
Cümle kurulumları. Buraya kadar neredeyse A1 seviyesinin bütün konularını öğrenmiş olacaksınız. Bundan sonra, bu zamana kadar öğrendiğiniz bütün konuları, tabii ki de bunun içerisinde fiil çekimleri de olacak, daha sonra bu öğrenme süreci boyunca göreceğiniz kelime dağarcığı genişliği olacak çünkü sadece ders görmeyeceksiniz, kural görmeyeceksiniz. Aynı zamanda örnekler üzerinden gideceğiniz için bir sürü kelime dağarcığı da geliştireceksiniz. Bu kelime dağarcığını artık kendi çalışmalarınızla daha da fazla geliştireceksiniz ve bunların her birini, bir diğeriyle harmanlayıp cümleler kurmaya başlayacaksınız. Çünkü A1 seviye DELF sınavında sizden küçük de olsa bir kompozisyon yazmanızı isteyecekler. Bir yazı yazmanızı isteyecekler. İşte bu yazıyı yazabilmeniz için, düzgün bir şekilde yazabilmeniz için bunları öğrenmeniz gerekiyor.
Son olarak, belki de en önemlisi sınırsız egzersizler olacak.
Çünkü egzersiz yapmadan bir konunun gerçekten öğrenilip, öğrenilmediğini anlayamazsınız. Bu çok normal. Egzersizler en az o konu üzerinde yüzde doksan doğru yapılana kadar çözülmelidir. İşte bu konu üzerinde aslında öğrencilerimiz çok şanslı. Çünkü gördükleri her konuya ait en az doksan veya yüz tane egzersizi öğrencilerimize sunuyoruz ve bu doksan, yüz tane egzersiz yaparken tam olarak o konuyu anladılar mı, anlamadılar mı? Yüzde kaç doğru ile gidiyorlar? Bunların hepsini test edebiliyorlar.
İşte bu konuların tümünü öğrendiğiniz zaman bu kontrol listesini oluşturduktan sonra her konunun öğrenilip öğrenilmediğini test ettikten sonra ve tabii ki de testinizden sonra bu kontrol listesinden sonra her konuyu bildiğinize eminseniz demek ki A1 seviye DELF sınavına katılmaya hazırsınız demektir. Eğitimlerimize katılıp, daha sonra eğitimlerimizin seviye sonlarında yaptığımız DELF örneklerinden sonra DELF sınavına katılan öğrencilerimizden yüzde yüz başarı oranı aldık.
Neden?
Çünkü öğrencilerimiz olması gerektiği gibi ilerliyorlar ve tam olarak hangi konuyu öğrenmesi gerekiyorsa bu konuların tümünü eğitimde buluyorlar. Sorularınız olursa lütfen bana sorularınızı yorumlar bölümünde bildirin. Bir sonraki konumuz da A2 seviye DELF sınavına girecekler için bir dersimiz olacak. Aynı bu şekilde, neler öğrenilmesi gerekiyor? Neler öğrenilmemesi gerekiyor? Ne düşünüyorsunuz, lütfen bunu bana yorumlarda bildirin. Kendinize çok iyi bakın. Artık ya bir sonraki videomuzda, ya Instagram sayfamızda, ya Whatsapp numaramızda, eğitimlerimizde görüşmek üzere. Şimdilik hoşçakalın.