Bu yazımızın sonunda Fransızca dil seviyelerinin ne anlama geldiğini öğreneceksiniz arkadaşlar. Öncelikle seviyelere göz atalım. 6 tane seviyemiz var; A1, A2, B1, B2, C1 ve C2 seviyeleri. Her seviyeyi tek tek sizlere göstereceğim. Sadece en sondaki C1 ve C2 seviyelerini sizlere birlikte göstereceğim. Bunun nedenini de zaten göreceksiniz.
Fransızca A1 seviyesi nedir?
A1 seviyesi uçuşa geçtiğimiz seviyedir. Fransızca’nın başladığı yerdir. Peki, ne öğreniyoruz biz bu A1 seviyesinde? Tanışma, yön bulma ve sade cümleler kurmayı öğreniyoruz. Burada A1 seviyesinin gerçek amacı sizin olur da Fransa’ya gelirseniz ve yolunuzu kaybederseniz ve nereye gideceğinizi bilemezseniz o anda yön bulma, kendinizi tanıtma, telefon numaranızı söylemek gibi en temel Fransızcayı öğrenmiş olmanızdır. A1 seviyesinin amacı budur.
Ve örnekler var burada. Mesela bu seviyede neler söyleyebilirsiniz? Je m’apelle Uluhan, benim ismim Uluhan’dır. Je suis professeur de français, ben Fransızca öğretmeniyim. Mon amie habite au bout de cette rue, arkadaşım bu sokağın sonunda oturur, şeklinde sade ve tanıtıcı cümleler kurmak için biz Fransızca A1 seviyesi gereksinim duyuyoruz.
Fransızca A2 seviyesi nedir?
A1 seviyesi bittikten sonra ilerliyorsak A2 seviyesine geçiyoruz ve A2 seviyesine geçtiğimizde kendimize aynen şunu diyoruz: Zamanlar çok karışık. Neden çok karışıkmış zamanlar? Geçmiş zaman ve gelecek zamanı kullanarak cümleler kuruyoruz ve karşılaştırma yapabiliyoruz. Ben senden daha büyüğüm, ben senden daha akıllıyım, bu araba diğer arabadan daha hızlı gibi karşılaştırmalar yapıyoruz. Geçmiş zaman ve gelecek zamanda A2 seviyesinde cümleler kurmaya başlıyoruz.
Örneklerimiz: Je suis parti en Turquie, ben Türkiye’ye gittim. Je reviendrai un jour, bir gün geri geleceğim. J’apprenais le français, Fransızcayı öğreniyordum. Cette voiture est plus grande que la voiture rouge, bu araba kırmızı arabadan daha büyük, şeklinde karşılaştırmalar yapabilecek seviyeye ulaşabiliyorsunuz A2 seviyesinde.
Fransızca B2 seviyesi nedir?
A2 seviyesini bitirdiniz ve şimdi bir üst seviye olan B1 seviyesine geçtiniz. Peki, siz B1 seviyesine geçtiğiniz zaman kendinize ne diyorsunuz? Daha karmaşık zamanlar da varmış, diyorsunuz. Halbuki A2’de gördüğümüz zamanlar gerçekten çok zordu, bunun daha da zoru varmış. Bu zamanları da işte B1’de görüyorsunuz arkadaşlar. B1’de göreceğimiz zamanlar, A2’de gördüğümüz zamanlardan çok daha karmaşık oluyor. Hangi zamanları görüyormuşuz B1’de? Subjonctif zamanını görüyoruz, öğreniyoruz ve Conditionnel zamanını görüp öğreniyoruz. Ayrıca bu zamanların dışında kendi fikrini rahatça ifade edebilme yeteneğine de sahip oluyorsunuz.
Örnek olarak nasıl cümleler kurabileceksiniz B1 seviyesini bitirdiğiniz zaman? Il faut que tu viennes ici, burada Fransızcanın anlaşılması belki de en zor olan fiillerinden bir tanesi olan falloir fiilidir. Falloir ‘il faut’ şeklinde çevrilir ve sadece 3. Tekil şahıs ile ve masculin tekil şahıs ile çevrilir arkadaşlar, il ile çevrilir. Je faut, tu faut diye çevrilmez, sadece, il faut diye çevrilir ve il faut’yu kullandığımız zamanlarda biz Subjonctif zamanı kullanırız. Böyle anlatınca zor gelebilir size. Hiç merak etmeyin. Bunu anlamanız için zaten B1 seviyesini bitirmiş olmanız lazım. Il faut que tu viennes ici, buraya gelmen lazım. Si je savais parler français, Fransızca konuşmayı bilseydim, ma vie sera plus facile, hayatım çok daha kolay olurdu, şeklinde cümleler kurabilecek düzeye geliyorsunuz B1 seviyesinde.
Fransıca B2 seviyesi nedir?
Peki, B1 seviyesini bitirdiniz çok güzel, her şeyi öğrendiniz. A1 bitti, A2 bitti, B1 bitti. Şu ana kadar gördüğünüz her şeyi yalayıp yuttunuz. Peki, B2’de ne olacak? B2’ye geçtiğinizde ne diyeceksiniz biliyor musunuz kendinize? Okuduğum ve dinlediğim her şeyi atomlarına ayırabiliyorum, diyeceksiniz arkadaşlar. Yani okuduğunuz her cümleyi, tek tek atomlarına ayırabilecek seviyeye geldiniz ve tek tek hangi zamanlarda olduğunu neden böyle yazıldığını ve cümleye kattığı anlamları analiz edebilecek ve bunları kendiniz çevirebileceksiniz.
Her cümleyi kendiniz çevirebilecek, Türkçeyi Fransızcaya Fransızcayı Türkçeye çevirebilecek hale geleceksiniz B2 seviyesine geçtiğiniz zaman. En karmaşık yazıları okuma, anlama ve yazabilme yeteneğine sahip olacaksınız. Peki, biz karmaşık yazılar derken nelerden bahsediyoruz? İşte bu yazılardan bahsediyoruz: Entre parenthèse, ce n’est pas la première fois qu’un probleme survient, parantez içinde söylemek gerekiyorsa, böyle bir problem ilk kez gelmiyor ilk kez olmuyor, şeklinde şöyle karmaşık bir cümleyi kurabilecek seviyeye geliyorsunuz B2 seviyesini bitirdiğiniz zaman. Après avois examiné les causes, considérons maintenant les solutions, nedenleri öğrendikten sonra nedenleri parçalarına ayırdıktan sonra şimdi de çözümleri konuşmanın vakti geldi, şeklinde böyle Türkçemizde bile ağır olabilecek cümleleri kurabiliyorsunuz.
Fransızca C1 ve C2 seviyeleri nedir?
Bu cümleleri B2 seviyesini bitirdiğiniz zaman kurabiliyorsunuz. Bizim de zaten şu anki eğitimimizde sıfırıncı seviyeden başlayarak, A1’in de altı A1 bile değil, hiç Fransızca bilmeden eğitime başlayarak B2 seviyesini bitirebiliyorsunuz. B2 seviyesine kadar olan eğitimimiz size B2 seviyesini bitirtiyor ve C1, C2 seviyelerine geçmenizi sağlıyor ki C1 ve C2 seviyeleri nedir?
C1 ve C2 seviyeleri arkadaşlar, Fransızların bile böyle konuşamadığı seviyelerdir. Evet, doğru duydunuz. Gerçek Fransızlar bile C1 ve C2 seviyelerindeki Fransızcaları konuşmuyorlar, anlayamıyorlar. Çok az kişi anlayabilir, o da neden? C1 ve C2 seviyesindeki Fransızca demek, Fransızcanın edebiyat diline hâkim olmak demektir. Yani sizin Fransızca yazılmış belki de 300-400 sene önceki kitapları alıp önünüze; okuyabilme ve parçalara ayırabilmek yeteneğine sahip olmanız demektir. Ve bu yetenek Fransızların belki de %99’unda yok arkadaşlar, ilgilenmiyorlar. Fransızların belki de birçoğunun seviyesi B2 seviyesidir. B2 seviyesinden ileriye gitmek istemiyorlar. İsteyen kişiler ise, gerçekten edebiyat diline hâkim olmak isteyen kişilerdir.
Peki, Fransızca C1 ve C2 seviyesindeki kişiler ne görüyorlar?
Şöyle çok ağır cümleleri çevirebiliyorlar arkadaşlar. Les trois quarts du mal des gens intelligents viennent de leur intelligence. Il leur faut au moins un médicin qui connaisse ce mal là. Bunu bir Fransız okusa, o bile zor anlar arkadaşlar, gerçekten ağır bir cümle. Akıllı insanların acılarının dörtte üçü akıllılıklarından gelmektedir. Onlara en azından bu acıyı bilen bir tane doktor lazımdır. Türkçemizde bile çok ağır anlamı olan bir cümle bu arkadaşlar. Yani akıllı insansanız ve akıllı insan olarak bir derdiniz varsa, bir acınız varsa bu acınızın dörtte üçü sizin akıllılığınız yüzünden gelmektedir ve sizi tedavi edebilecek tek doktor, sizin gibi bu şekilde dörtte üçü bildiklerinden acı çeken doktorlardır diyor.
Gerçekten ağır bir cümle ki Fransızlar bile bu cümleyi zor anlayacaktır.
Yani siz C1 ve C2 seviyesine geldiğiniz zaman böyle cümleleri kurabilecek ve bu şekilde cümleler karşınıza çıktığı zaman onları analiz edebileceksiniz. Yani şu anda bunu öğrenmenize gerçekten hiç gerek yok. Bu tam böyle ileri seviye. Hani Türkçemizde var ya, Osmanlı Türkçesi gibi ağır bir dil. Bu da Fransızların eski Fransızcası arkadaşlar. Bunu öğrenmenize gerek yok ama yok ben Fransız edebiyatı okuyacağım, her Fransız edebiyatında yazılmış kitabı çevirmek istiyorum, hepsini harfi harfine öğrenmek istiyorum diyorsanız o zaman sizi C1 ve C2 seviyelerini öğrenmeye davet ediyorum. Ama şunu da bilin; B2 seviyesini bitirmeye belki 3 ayda, 6 ayda doğru şekilde eğitimi izleyerek başarabilirsiniz ama C1 ve C2 seviyelerine geçmek için en azından 1 veya 2 yıla ihtiyacınız olacaktır. Çünkü gerçekten çok ağır olacak.
Peki, şimdi siz Fransızca seviyelerini öğrendiniz.
Çok güzel ve kendi seviyenizin ne olduğunu merak ediyorsunuz şimdi. Bizim eğitimimize katılmak istiyorsunuz ve biliyorsunuz bizim eğitimimizde sıfırdan B2’ye kadar, sıfırdan A2’ye kadar ya da A2’den B2’ye kadar olan eğitimler mevcut şu anda. Belki ilerleyen zamanlarda daha fazla eğitimler çıkartırız ve hangi eğitimi alacağınızı bilmiyorsunuz, hangi eğitime katılacağınızı bilmiyorsunuz. O zaman sizin için oluşturduğumuz Fransızca seviye testi ni yapabilirsiniz ve tam olarak hangi seviyede olduğunuzu bu test sayesinde görebilirsiniz. Testinizi fransizcaogreniyorum.net sitemizde bulabilirsiniz. Bu test sizin Fransızcada tam olarak hangi seviyede olduğunuzu söyleyecektir.
Artık Fransızcadaki seviyelerin neler olduğunu ve hangi seviyeye geldiğinizde neler yapabileceğinizi biliyorsunuz.Sizden A1 seviyesinden B2 seviyesine kadar Online Fransızca Eğitimi programımıza katılarak diğer kursiyerlerimiz gibi Fransızca öğrenin!