Sevgili arkadaşlar hepinize selamlar. Bugün Fransızca’nın DELF A2 seviyesine girmeden önce neler öğrenmiş olmanız gerektiğini bu videomuz boyunca öğreneceksiniz.
Videonun sonuna kadar izlerseniz. Mesela, bir hafta sonra, bir ay sonra veya yarın DELF A2 sınavına gireceğimiz zaman o sınava hazırlık sürecinde neleri doğru çalıştınız, neleri daha çalışmadınız hepsini öğreneceksiniz. Bir “checklist” gibi olacak. Bu arada şunu söylemek istiyorum: Bu dersten hemen bir önceki derste Fransızca DELF A1 sınavına girmeden önce öğrenmeniz gereken şeyleri sizlerle paylaşmıştık. Bu derste paylaşacaklarımız onlara ek olacaklar. Yani varsayalım ki A2 DELF sınavına gireceksiniz, burada A1 seviyesine girmeden önce öğrendikleriniz artı bugün öğrenecekleriniz olarak düşünebilirsiniz. Çünkü sonuçta A2 seviyesinde iseniz bu demek oluyor ki siz zaten A1 seviyesinde olan her şeyi öğrenmişsiniz demektir. Yani A1 seviye konuları artı bugünkü konular olarak bunları görebilirsiniz. Bu dersi neden yaptım sizlere? Siz sevgili öğrencilerim, eğitimlerimize katılan bugün itibariyle yedi binden fazla öğrencimiz var ve siz sevgili Instagram’daki takipçilerim benden bu videoyu yapmamı istediğiniz için bu videoyu size hazırladım. Hadi başlayalım.
Delf A2 Sınavı
A2 seviye DELF sınavına girmeden önce öğrenmiş olmanız gerekenler. Burada az sonra bahsedeceğimiz konular bir önceki derste yapmış olduğumuz A1 seviye DELF sınavına girmeden önce öğrenilmesi gerekenlere ek olarak öğrenilmesi gerekenlerdir. Öncelikle bunu size hatırlatmak isterim. Yalnız sadece bunları bilmeniz yetmez. A1 seviyesini de bilmeniz gerekiyor.
Peki neymiş bu konular? Tek tek bakalım. Şunu da bilmenizi istiyorum. A1 seviyesinde Fransızca’nın temellerini öğrenirken, A2 seviyesine geldiğimiz zaman bunların üzerine koyarak Fransızca’nın artık geçmiş zaman ve gelecek zaman hallerini öğrenmeniz gerekiyor. A2 seviyesinde ağırlık verilen şeyler, zamanlardır. Zamanlarla başlayalım biz de.
Passé composé.
Neymiş bu passé composé? Normal geçmiş zamanın kullanım şekli ve avoir/etre yardımcı fiilleriyle çekimlenen fiillerin anlaşılması. Fransızca’da mesela şöyle bir örnek verelim:
Geldim derken etre yardımcı fiilini kullanırız. “İzledim” derken avoir yardımcı fiilini kullanırız. İşte bu fiillerin farkının ne olduğunu, bu passé composé ile cümle kurarken fiil çekimlerinin nasıl olacağını, bunları tamamen öğrenmiş olmanız gerekiyor.
İkincisi Imparfait olacak.
Geliyordum, öğreniyordum tarzında cümleler kurmak için kullanılan zamandır. Çekimlerinin ve kullanım şekillerinin öğrenilmesi gerekir. Imparfait fiilini passé composé’den önce öğrenmeyin arkadaşlar. Sizlere verdiğim bu metot sayesinde sırasıyla hangi zamanları sizlere gösteriyorsam, zamanları benim gösterdiğim şekilde öğrenmeniz daha iyi olacaktır. Zaten eğitimimizde iseniz bunları not almanıza gerek yok. Online Fransızca Eğitimi derslerimizde sıralı bir şekilde olduğu için sizler bir dersi bitirip, başka bir derse geçtiğiniz zaman zaten Fransızca’yı seviye seviye öğrenmiş oluyorsunuz.
Plus-que-parfait geçmiş zamanın da geçmişi olarak adlandırılabilir. Bunun tam olarak Türkçe bir karşılığı yok. Fakat Türkçe anlamı tabiki de vardır arkadaşlar. Fransızca’nın yüzde doksan kuralları olduğu gibi plus-que-parfait de bu yüzde doksan Fransızca-Türkçe kuralların aynı olması kategorisine giriyor. Gelmiştim, öğrenmiştim anlamına gelen ifadeleri kullanmak için bu zamandan yararlanırız. Passé composé’de geldim’in plus-que-parfait hali gelmiştim şeklini alıyor. Passé composé’de öğrendim, plus-que-parfait hali öğrenmiştim anlamına gelmektedir.
Passé récent.
Neymiş bu passé récent? Yakın geçmiş zaman olarak bilinir. Az önce olmuş ve bitmiş olaylardan bahsederken bunu kullanırız. Passé récent kullanırken yardımcı fiilimiz venir fiili olacak. O yüzden ben buraya sizin için venir fiilinin çekimlerini bu zamanda öğrenilmesi gereklidir şeklinde yazdım.
Futur simple.
Artık gelecek zamana geçiyoruz. Geçmiş zaman bitti. A2 seviyesinde geçmiş zaman olarak bunları öğrenmeniz yeterli. Gelecek zamanda neler öğreneceksiniz. Futur simple klasik gelecek zaman olarak tanımlanabilir. Türkçede bildiğimiz geleceğim, öğreneceğim gibi kelimeleri ve cümleleri kullanırken, ifadeleri kullanırken Fransızcada futur simple öğrenmeniz gerekiyor arkadaşlar.
Futur proche neymiş?
İsminden de anlaşılacağı üzere yakın gelecek zaman. Az sonra olabilecek, bu akşam olabilecek, yarın olabilecek veya yakın gelecek zaman dediğimize bakmayın; çok ilerleyen zamanlarda eğer ki cümle içinde belli bir tarih veriyorsak da kullanabiliriz. Mesela şöyle diyelim: 5 Kasım 2025 tarihi diyorsak, burada futur proche kullanabiliriz. Yani hem yakın gelecek zaman, hem de tarihi belli gelecek zamanlarda bunu kullanırız. Bunun yardımcı fiili de aller fiilidir.
Sonrasında futur antérieur çalışacaksınız.
Gelecek zamanda olacak ve bitecek şeylerden bahsedeceğimiz zaman kullanılır. Örnek verelim: Gelmiş olacağım veya öğrenmiş olacağım gibi. Bunları kullanırken futur antérieur, tam olarak ne anlama geliyor bunları öğreneceksiniz.
Sonrasında zamanlar bittikten sonra, bunlar da gelecek zamanda öğrenmeniz gerekenlerdi. Yani geçmiş zamanda toplam dört tane şey öğreneceksiniz. Gelecek zamanda da toplam 3 tane şey öğreneceksiniz. Bu arada bu anlattıklarım sadece DELF sınavı için geçerli arkadaşlar. Başka sınavlara girecekseniz bunlara ek olarak konular eklenebilir veya çıkarılabilir. Aynı şekilde Fransa’da yaşayacaksanız ve Fransızca öğrenmeniz gerekiyorsa, tabiki de öğrenmeniz gereken kurallar yalnızca bunlar değil. Çok fazla kural var.
Pronoms personnels.
Neymiş bu pronoms personnels. “me, te, lui, le, la, les, I, nous, vous, leur” kelimelerinin cümlelerde kullanılmalarının öğrenilmesi. Bu kelimeler çok önemli. Bana, sana, seni, ona, onlara anlamı katıyor bunlar cümlelere. Bunları öğrenmeniz çok önemli. Ne zaman lui kullanacaksınız? Ne zaman le kullanacaksınız? Ne zaman te kullanacaksınız? Ne zaman vour kullanacaksınız? Bunları iyice anlamış olmanız gerekiyor.
Sonrasında ise belki de A2 seviyesinin en zorlayan konusu “en” ve “y” konusunu öğreneceksiniz.
Neymiş bu “en” ve “y”.
“En” ve “y” kısaltmadır. Bunları cümlelerde doğru şekilde kullanımlarının öğrenilmesi gereklidir. Bunlar kısaltma arkadaşlar. Hangi zamanlarda “en”, hangi durumlarda “y” kullanılması gerektiğini kesinlikle öğrenmelisiniz ve bunları sınav boyunca karşınıza çıkacak olan kompozisyon bölümünde ne kadar fazla kullanırsanız, o kadar yüksek puan alacaksınızdır. Çünkü sınavınızı kontrol edecek olan kişi bunları doğru kullanırsanız, sizin gerçekten A2 seviyesinde olduğunuza ikna olacaktır.
Umarım sizler için faydalı bir ders olmuştur. İnşallah A2 seviye sınavını geçeceğiniz zaman bu ders aklınıza gelir. Videoyu bir checklist olarak kendinize tanımlayın burada. Tabiiki de eğitime katılmayan öğrencilerim veya takipçilerim için söylüyorum bunu. Eğitime katıldıysanız gerek yok. Bir liste hazırlayın kendinize. Neyi biliyorum?
Neyi bilmiyorum? Uluhan Hoca ne söyledi de benim yapmam lazım? Bunları yaptıktan sonra sınava girerseniz emin olun arkadaşlar bu A2 seviye DELF sınavından yüksek puanlar alırsınız. Eğitimlerimize katılan ve bu DELF sınavına giren öğrencilerimizin tümü sınavlardan başarıyla geçtiler. Umarım sizler de bu sınavlardan alnınızın akıyla geçersiniz. Kendinize çok iyi bakın. Bir sonraki dersimizde B1 seviye DELF sınavı için neler öğrenmeniz gerektiğini hazırlayacağım sizlere. İster Instagram sayfamda, açıklamalar bölümündeki Whatsapp numaramda veya eğitimlerimizde, canlı yayınlarımızda görüşmek üzere, kendinize çok iyi bakın. Hoşçakalın arkadaşlar.