Arkadaşlar, merhabalar! Bugün Fransızcada çok kullanılan ve birçok kişinin de yanlış kullandığı bir konuyu işleyeceğiz. Biliyorsunuz birçok cümlede, konuşma dilinde tout, toute, tous gibi bir sürü bir şeyler duyarız, yazarız, okuruz ama bir çoğumuz bunları kullanırken yanlış kullanabiliyoruz.
Tout, Toute, Tous, Toutes Kelimelerinin Anlamları Ve Kullanımları
Bu dersimiz boyunca sizlere hangisi kullanmanız gerektiğini, hangi durumlarda ve nerede kullanmanız gerektiğini, hepsini öğretiyor olacağım. Videonun sonuna geldiğiniz zaman Fransızcadaki tout, toute, tous konusunu tam olarak anlamış olacaksınız. Ayrıca videonun sonunda sizler için hazırladığım bir egzersiz de olacak kendinizi test edebilecek, anlayıp anlamadığınızı görebileceksiniz.
Neden böyle bir ders yaptım, tabi ki de siz sevgili takipçilerim benden istediğiniz için. Geçen hafta paylaştığım videoda sizlere sormuştum “Bir sonraki hafta ne videosu yapmamı istersiniz?” diye ve benden bu videoyu yapmamızı istemiştiniz arkadaşlar ve bugün size yeniden soruyorum. Bir sonraki yazımızda ne yapmamı istersiniz? Biliyorsunuz ben şu ana kadar ne yaptıysam, gerek online eğitimlerimiz, fransızca kitabımız, çizgi film eğitimimiz, mobil uygulamamız, ehliyet sınavıyla ilgili yapacağımız eğitimler vb… Hepsini sırf siz istediniz diye yaptım arkadaşlar. Bir sonraki videoda ne istiyorsanız, bana ya Youtube kanalımızdan ya da binlerce insanın takip ettiği Instagram sayfamızdan ulaşabilir ve benden isteyebilirsiniz. Hadi başlayalım.
Tout / Toute / Toutes / Tous
Tekrardan selamlar arkadaşlar. Tout / Toute / Toutes / Tous konusu işleyeceğiz, bu dersimizde. Öncelikle anlamı nedir, sonrasından bunların hangisi kullanılmalı, nerelerde kullanılmalı, bunları işleyeceğiz ve en sonunda egzersizler yapacağız. Videoyu sonuna kadar izlemeye dikkat edin çünkü videonun sonundaki yapacağımız egzersizleri hep birlikte yapacağız ve sizlere soracağım 10 tane sorudan 7 veya 8 tanesini bilirseniz, bu konuyu doğru bir şekilde anladığımızdan emin olabileceksiniz. Bu arada yaptığınız cevapları bana yorum olarak yazmanızı istiyorum.
Ne Anlama Gelir?
Anlamı nedir? Hangi anlamlarda biz, bu tout, toute ve tous konusunu işliyoruz? Her anlamına gelebilir. Hepsi, herkes ve çok anlamında kullanılabilir. Bu 4 tane anlamı var. Bunlardan farklı birkaç tane daha anlamı var ama o, diğer anlamları çok nadiren kullanılır. O yüzden biz bu anlamlar üzerinden gideceğiz. Her, hepsi, herkes ve çok anlamında bunu kullanacağız arkadaşlar.
Hangisi Kullanılmalıdır?
Peki hangisini kullanacağız? Bu çok çok önemli olacaktır. Eğer ki bahsettiğimiz nesne veya kişi Masculin ise Tout’yu kullanacağız. Feminin ise Tekil Feminin ise Toute, Çoğul Masculin ise Tous, Çoğul Feminin ise Toutes kullanacağız. “Touts” olarak yazım şekli yanlıştır. Ben bunu da çok fazla görüyorum, “Touts” şeklinde böyle bir yazım şekli var, bu yanlış bir yazım şeklidir, böyle bir kural, böyle bir yazım şekli yoktur. “Touts” yazarsanız zaten direk eksi puan alırsınız. Bunları öğrendikten sonra şunu eklemek istiyorum, bazı durumlarda bu Tous, (sondaki “s” harfini okumaz.) bazı durumlarda bu Tous, (sondaki “s” harfini okur.) diye okunur. Bu durumların hangisi olduğunu şimdi size gösteriyor olacağım.
Nerelerde Kullanılır?
Bunlar nerelerde kullanılmalılar? Kendimize bir soru sormamız lazım. Tout/tous/toute/toutes kelimelerinin neyin önüne geldiğini sormak gerekli. Bu kelimelerden sonra ne geliyor? Bu kelimelerden sonra ne geliyorsa, cümleye katacağı anlam ona göre değişecektir. İsmin önüne gelirse, yani bu kelimeden hemen sonra bir isim varsa Her/bütün anlamını katacaktır. Bir fiilin önüne gelirse Herkes/her şey anlamı katacaktır. Eğer ki bir sıfatın önüne gelirse de çok anlamı katar. Tam olarak çok değil, buradaki amaç sıfata biraz daha değer vermektir. Mesela “Ben üzgünüm” deriz, bir de “Ben çok üzgünüm” diyebiliriz Türkçemizde çünkü üzgün olduğumuza daha da değer vermek için başka bir açıklama yok Türkçede ama Fransızcada vardır. Mesela; “Je suis triste.” diyebiliriz, “Ben üzgünüm”. “Çok üzgünüm” derken “Je suis très triste.” diyebiliriz veya “Je suis tout triste.” diyebiliriz. İkisi de bizim üzgün olmamıza daha da fazla değer katmak için kullandığımız kelimelerden bazılarıdır. Birer tane örnek verelim; İsmin önüne gelirse: Her/bütün anlamı katar dedik. “Tout enfant doit porter un chapeau.” buradaki kattığı anlam herdir, “Her çocuk bir şapka taşımak/takmak zorunda”. Her kullandığımız zaman tout kelimesinden sonra bir le, la, les eki getirmiyoruz. Yalnız bütün anlamını kullanıyorsak, getiriyoruz. Çok önemli bir kuraldır.“Tous les enfants viennent à l’école.” “Bütün çocuklar okula geliyorlar.” Bakın bu cümlede bütün anlamını kullandığımız için les’i kullandık. Neden burada Tous’u kullandık çünkü enfant kelimesi masculin bir kelimedir. O yüzden burada tout’u kullandık. Bu arada enfant belki doğru bir seçim olmayabilir çünkü “un enfant” da diyebiliriz, “une enfant” da diyebiliriz ama burada “un enfant” yani genel olarak çocuklardan bahsettiğimizi düşünürsek tous’u kullanmak zorundayız. “Tous les enfants viennent à l’école” “Bütün çocuklar okula gelirler” veya “Toutes les filles ne prennent pas le bus” “Bütün kızlar otobüse binmiyorlar” anlamına gelecektir. Burada toutes kullanmamızın sebebi:
Hemen sonrasından gelecek olan kelimenin “les filles” kelimesinin Çoğul Feminin olmasından kaynaklanmaktadır.
Peki fiilin önüne gelirse: “Herkes/her şey anlamı katar” dedik. Hemen bakalım; “Tu ne vois pas les élèves? Tout vient!” burada tout bir topluluktan bahsetmektedir. Topluluktan bahsettiği için bunu çoğul yazmak zorunda değiliz, hepsi gelir. Bakın tamamen tercih meselesi, 1.örnekte tout’u kullandık çünkü topluluktan bahsediyoruz. 2.örnekte tous dedik, hepsinden bahsediyoruz. Herkesten bahsediyoruz. “Tu ne vois pas les élèves?” “Öğrencileri görmüyor musun?” “Tous(sondaki “s” harfi de okunur”) viennent” “Hepsi geliyorlar”. Şimdi buradaki tous kelimesini neden koyu yaptık, bold yaptık? Bu soruyu sormanız lazım kendinize. Neden çünkü eğer ki tous kelimesi fiilden önce geliyorsa ve tous olarak yazılıyorsa sondaki “s” harfini de okuruz ama burada (“Tous les enfants viennent à l’école” örneğinden bahsediyor.) okumayız. Mesela bu cümlede sondaki “s” harfini okumadık ama burada (“Tous viennent”) “s” harfini okuduk. Tous’un son harfini okumamızın sebebi hemen sonrasında bir fiil kullanılmasıdır. “Tu ne vois pas les voitures ?” “Arabaları görmüyor musun?” “Toutes partent à la course.” “Hepsi yarışa gidiyorlar.”. Toutes dememizin sebebi burada arabalar kelimesini tekrar etmemek isteyişimizden kaynaklanmaktadır.
Sıfatın önüne gelirse çok anlamı katar dedik. Tam olarak çok anlamı değil, sıfatın önüne gelirse sıfata daha da değer katar, daha da güçlendirir sıfatı. Şimdi burada biz “Je suis tout content!” yerine “Je suis content!” diyebilirdik. “Je suis content!” “Mutluyum.”, “Je suis tout content!” “Çok mutluyum.”. Yani gerçekten mutluyum anlamına gelmektedir. “Ils sont tout tristes!” “Onlar çok üzgünler.” Şimdi diyeceksiniz ki bana “Uluhan Hocam hata yaptınız.” “Neden?” Çünkü burada ils sont dedik ama tout dedik. Öyle değil mi? Burada “s” olması gerekmiyor muydu? Sonuçta ils sont, onlardan bahsediyoruz ve masculin, ils dediğimiz zaman Çoğul Masculin oluyor. “Ils sont tout tristes!” derken buraya “s” gelmesi lazım öyle değil mi? Maalesef değil. Dikkat edin, bir tane kural var öğrenmeniz gereken. Sıfatın önüne geldiğinde Çoğul Masculin de olsa tout kullanılır. Bu sadece Çoğul Masculin’larda kullanılıyor. Çoğul Masculin sıfatın önüne de gelse tout’u (sonu t ile biten) kullanırız. Sonu “s” ile biteni (Tous) kullanmayız, dikkat edin! Son olarak “Elles sont toutes contentes!” “Onlar çok mutlular.” anlamında kullanılmaktadır burası da. Burada da toutes kullanmamızın sebebi elles kullanmamız. Elles biliyorsunuz Çoğul Feminin demektir.
Şimdi bütün teoriyi anladık. Bütün, elimizde egzersiz yapmak için formüller var. Şimdi egzersizlerimize geçeceğiz. Masculin ve feminin kelimeleri ayırt etmeyi önceki derslerimizde incelemiştik.
Egzersizler.
Egzersizlerimizde size 10 tane cümle vereceğim ve her birinde birer tane boş kalan yer var. Boş kalan yerlere “tout, tous, toute, toutes” kelimelerinden bir tanesini, doğru olanı yerleştirmeniz lazım. Dilerseniz videoyu burada durdurabilirsiniz. Bunları yerleştirin, elinize bir kâğıt alın mesela 1. ve 2.’ye hangisini yazdıysanız not alın. Sonrasında, bittikten sonra videoyu geri çalıştırın ve benimle birlikte kontrol edin, bakalım doğru yaptınız mı? Yapmadınız mı? Ben online eğitimlerimiz boyunca öğrencilerime bunu çok sıklıkla yaptırıyorum ve bunu yapmaktan gerçekten çok zevk alıyorum. Bu şekilde, öğrencilerime öncelikle bütün teorileri anlatıyorum. Birkaç örnek de veriyorum ve sonrasında egzersiz yapacağımız zaman ben egzersizleri yazıyorum ve diyorum ki “Arkadaşlar videoyu burada durdurun, egzersizleri yapın, sonra videoyu çalıştırın bakalım yaptığınız egzersizler doğru mu?” diye, gerçekten güzel oluyor. Durdurun arkadaşlar. Şimdi beraber kontrol edelim. Kontrole başlıyoruz.
1.“Tu as travaillé toute la journée.” diyeceğiz. Neden toute ? Çünkü la journée kelimesi Tekil Feminin bir kelimedir. “Tu as travaillé toute la journée.” “Sen bütün gün boyunca çalıştın.”
- “Nous sommes tout contents.” Burada yanlış yapmış olabilirsiniz. Burada nous diyoruz, çoğullardan bahsediyoruz. Contents dediğimizde de Çoğul Masculin’dan bahsettiğimizi düşünebilirsiniz ki doğru aslında Çoğul Masculin’dan bahsediyoruz ama dikkat edin, sıfattan önce yazacağımız için buraya sonu “s” olanı yazamayız. Sıfattan önce olduğu için sonu “t” olanı yazmamız lazım. “Nous sommes tout contents.” “Biz çok mutluyuz.”.
- “Nous avons regardé toutes les pièces de Molière.” Pièce Türkçemizde de olduğu gibi “piyes” demektir. “Molière’in bütün piyeslerini izledik.” anlamına gelmektedir. Pièces kelimesi Çoğul Feminin bir kelime olduğu için de pièces burada toutes kullanmak durumunda kaldık.
- “… les 200 mètres il y avait un magasin.” Buradaki tout kelimesinin anlamı “Her 200 metrede bir mağaza vardı.” Tous diyeceğiz, neden? Tous dediğime bakmayın tous diye (“s” harfini söyleyerek) okumayacağız bunu. Sadece yazımını iyice anlayın diye söylüyorum size. “Tous les 200 mètres il y avait un magasin.” “Her 200 metrede bir mağaza vardı.” “Tous les 200 mètres,” “200 metrede bir, her 200 metrede.”
- “Prenez ce médicament toutes les 2 heures.” Neden burada toutes kullandık çünkü heures kelimesi feminin bir kelimedir. “Toutes les 2 heures,” “her iki saatte,” “Prenez ce médicement toutes les 2 heures,” “Bu ilacı her iki saatte bir alın.” anlamına gelmektedir.
- “Je n’ai pas vu les joueurs.” “Ben oyuncuları görmedim.” … sont partis. “Hepsi gittiler.” anlamına gelecek olan kelimeyi buraya yazacağız. Tabii ki de doğru cevap tous olacak. Neden tous olacak? Çünkü les joueurs kelimesinden bahsediyoruz. Les joueurs masculin çoğul bir kelimedir o yüzden. “Je n’ai pas vu les joueurs. Tous sont partis.” “Ben oyuncuları görmedim. Hepsi gittiler.” anlamına gelmektedir ve fark ettiyseniz üstüne basa basa tous (“s” harfi okunur.) diye okuyorum çünkü tous kelimesinden sonra bir fiil geldiği için. “Tous sont partis.”
- “Elle reste ici tous les jours.” Olacak tabii ki de. Jour kelimesi masculin bir kelimedir, les jours dediğimiz için Çoğul Masculin yapıyoruz bunu ve Çoğul Masculin’lerde tous kullanmak zorundayız. “Elle reste ici tous les jours.” Dikkat edin, burada (bir önceki cümlede) aynı kelimeyi tous (“s” harfi okunur.) diye okurken, bu örnekte aynı kelimeyi tous (“s” harfi okunmaz) diye okuyoruz. Bu ikisinin farkını çok iyi anlıyor olmanız lazım.
- “… les voitures sont garées.” “Bütün arabalar park edilmiş.” anlamına gelecek olan cümleyi kurmak için buraya tabii ki de toutes kelimesini getirmek zorundayız. Neden toutes dedik çünkü voiture kelimesi feminin bir kelimedir ve toutes les voitures dediğimiz için çoğullardan bahsediyoruz ve burada Çoğul Feminin olduğunu anlıyoruz.
- “Elle est toute triste.” Diyeceğiz. “O çok üzgündür.” veya onun üzgünlüğünü basa basa karşımızdaki kişiye anlatmak isteyişimizden burada toute kullanmak durumunda kaldık.
- “Les enfants sont … énervés.” Çok dikkat edin, az önce gördüğümüz konuyu tekrar önümüze getireceğim. Burada les enfats kelimesi çoğuldur öyle değil mi? Çocuklardan bahsediyoruz ve buradaki bahsettiğimiz çocuklar erkek çocuklar çünkü burada énervés derken sonuna “-es” getirmek yerine sadece “s” getirmişiz. Şimdi, yani buradaki kelimemiz Çoğul Masculin bir kelimedir. Az önce gördüğümüz gibi Çoğul Masculin’lerde bizim tous kullanmamız lazımdı ama tout kelimesinden hemen sonra bir sıfat geldiği için biz burada tout’u bu şekilde kullanmak zorundayız bu Çoğul Masculin olsa da.
Sıra Sizde
Egzersizlerimiz bu kadardı. Kaç tane doğru yaptığınızı gerçekten çok merak ediyorum. Sizlere bu konuyu anlatıp, anlatamadığımı çok merak ediyorum. Bana Youtube’da yorumlar bölümünde ne kadar doğru yaptığınızı yazarsanız çok sevinirim.
Umarım birlikte geçirdiğimiz bu 16-17 dakikayı en verimli şekilde geçirebilmişizdir ve sizlere bu konuyu en ince ayrıntısına kadar anlatabilmişimdir. Kendinize çok çok iyi bakın. Bir sonraki videomuzda, online eğitimlerimizde, Instagram sayfamızda, Whatsapp numaramda görüşmek üzere, şimdilik hoşça kalın…