Sizlere desem ki, eğitimlerimizin içinde binlerce egzersiz var ve bu egzersizlerin içinde de Fransızcayı eğlenceli bir biçimde öğrenebilmeniz için bulmaca egzersizlerimiz var. Ne düşünürsünüz arkadaşlar? Devir değişti öyle değil mi? Önceden Fransızca öğrenmek için okullara giderdik, zamanımızı harcardık. Fransa’ya sonradan geldikten sonra şöyle 300 saat, 400 saat boyunca Fransa hükümetinin zorunlu kıldığı okullara giderdik. 2 senemizi, 3 senemizi bu okullarda harcardık ama artık devir değişti.
Bu yazımızda sizlere B1 seviyesinde bulmaca çözerek nasıl Fransızca öğrenebileceğinizi göstermek istiyorum. Videonun sonunda sizlere bir tane de sürprizim olacak. Hiç çözülmemiş bir bulmacayı sizin için bırakacağım. Sizler de bu bulmacayı çözerekten benim yaptığım gibi Fransızcanın B1 seviyesinde olup olmadığınızı test edebileceksiniz. Hadi başlayalım.
Egzersiz Kütüphanesi.
Egzersiz kütüphanenize hoş geldiniz. Şimdi size burada B1 seviyesinde bulmaca çözmeniz için yapmanız gerekenleri anlatacağım. Bu bağlantıyı videonun altında sizlere veriyor olacağım. Bağlantıya tıklarsınız bu sayfaya geleceksiniz. Bu sayfa bizim egzersiz kütüphanemizdir. Eğitimlerimize katılan öğrencilerimizin, eğitimlerimizin yanında o eğitimde anlattığım konuyu, anlayıp anlamadığını size test edebilmeleri için ve tabi ki de Fransızcalarını en güzel şekilde geliştirebilmeleri için egzersiz yaptıkları yer burası. Burada bir sürü egzersizimiz var, boşluk doldurmadan tutun, düzgün cümle kurmaya, çeviri yapmaya, her şey var arkadaşlar ve burada tabi ki bulmaca egzersizlerimiz de var. Bugün B1 seviye herkese açık olan bulmaca egzersizlerimizi bulmak için egzersizleri konuya göre listele butonuna tıklayın, burada en aşağıya inin ve en aşağıda B1 Seviye Genel Konular var. Buraya tıklayın. Burada iki tane bulmaca göreceksiniz:
B1 Genel Bulmaca #1
B1 Genel Bulmaca #2
Şimdi ben size 1 numarayı yapacağım, hep birlikte yapacağız bunu, 2 numarayı ise tamamen size bırakacağım, evde kendiniz yapabileceksiniz. Bu arada egzersizi yapmadan önce kesinlikle “ https://fransizcaogreniyorum.net/conjugaison/ ” sayfasını açın. Bu sayfada Fransızcanın fiil çekimlerini göreceksiniz çok çok önemlidir. Ayrıca sözlüğü de açarsanız, bilmediğiniz kelime olursa gelip burada bizzat sizler için yaptığımız sözlükte kelime anlamlarını görebileceksiniz. Bu sayfaya geldikten sonra öncelikle açıklamayı okuyun çünkü açıklama çok önemli. Bakın:
Bulmaca çözerken cep telefonu üzerinden masaüstü görünümünü aktif etmeyi unutmayınız, kelimelerin arasına boşluk koymayınız, aksan veya noktalama işareti kullanmayınız. İyi eğlenceler! Denilmiş. Cep telefonunuzdan giriyorsanız, çok büyük ihtimalle telefonunuzun internet sayfasında Menüyü açın, orada Menü vardır ve menüde Masaüstü Görünümünü Aktif Et’e tıklayın. Böylelikle ekran büyüyecektir telefonunuzda ve bulmaca sığacaktır. Yoksa bulmaca ekrana sığmayabilir.
Devam edelim, tıklayalım ve bunu birlikte yapalım. Bulmacayı Çözmek İçin Tıkla! butonu var, bu butona tıklayacaksınız ve burada bulmacayı çözmeye başlayacaksınız. Bu B1 seviye, bundan önceki videolarımızda A1 seviye bulmaca ve A2 seviye bulmaca yaptık. Burada ise B1 seviye bulmaca yapacağız. .Bundan sonraki dersimizde ise B2 seviye bulmaca yapacağız arkadaşlar.
B1 Seviye Bulmaca Çözüyoruz.
1.“ Il faut que vous … vos devoirs! ” Ne demişiz burada, faire fiili koy demişiz burada ve “Présent” yani “Şimdiki Zamanda”. Şimdi burada kendimize şu soruyu soracağız. Buraya koyacağımız faire fiilini nasıl koyacağız? Subjonctif koymamız lazım, bunun nedenini B1 seviyesinde görüyorsunuz. Subjonctif zamanı maalesef Türkçemizde tam olarak karşılığı olmayan bir zamandır. O yüzden benim için anlatması da sizin için anlaşılması da biraz zor olabilir. Öncelikle faire fiilini burada arayalım ve size burada anlatalım arkadaşlar faire fiilini arayalım ve çekimlerine bakalım.
(“https://fransizcaogreniyorum.net/conjugaison/” Sayfasını açar.)
Bakın burada aradığımız zaman infinitive, participe, indicatif şeklinde çekimleri var. Burada bizi ilgilendiren subjonctif çekimleri olacak.
Nedir Subjonctif çekimleri?
Subjonctif: Sadece belirli zamanlarda, belirli durumlarda kullanılması gereken ve o kural olmadan kullanılmaması gereken bir zamandır. Burada kullanılması gerekiyor çünkü “Il faut que” kalıbını kullanmışız, “Il faut que” kalıbının kullanıldığı yerde subjonctif zamanının kullanılması lazım. Buraya geleceğiz subjonctif dedik, “présent”. Burdaki öznemiz “Vous” yani sizden bahsediyor. Vous ile bakın “que vous fassiez” şeklinde çevrilmiş. Yani 1 numaraya “fassiez” yazacağız.
2. “Le chien est … que le chat” Comparatif konusu ve bu arada 1 numaranın Türkçe çevirimi “Il faut que vous fassiez vos devoirs”, “Ödevlerinizi yapmanız gerek” anlamını taşır. “Le chien est … que le chat” burada da daha büyük anlamı var yani comparatif konusudur. Daha büyük, Daha küçük vb. derken plus grand kullanırız arkadaşlar. Plus grand “daha büyük” anlamına gelir. “Le chien est… plus grand que le chat” yazmamız gerek. Dikkat edin normalde plus grand iki tane farklı kelimedir ama bulmaca çözerken kelimeleri ayırmamız gerekiyor. Kelimeleri birleşik yazmamız gerekiyor.
3. “Mon école se situe à Paris … à Bordeaux (seninki)” “Benim okulum Paris’tedir, seninki Bordodadır” anlamını katıyoruz. Burada seninki yani le mien, le tien, la mienne, la tienne gibi Fransızcanın kurallarından bahsedeceğiz. Burada bilmemiz gereken şey école kelimesinin masculin mi yoksa feminin mı olduğunu bilmemiz gerekiyor. Ecole kelimesi feminin bir kelimedir. Seninki dediğimiz için la tienne şeklinde bunu yazmamız gerekiyor.
- “Je dis ça pour que tu … (venir)(présent)” Burada pour que kalıbı olduğu için yine il faut que kalıbının olduğu yerdekiler gibi subjonctif kullanmamız gerekiyor. Hemen gelelim venir fiiline bakalım arkadaşlar.
(“https://fransizcaogreniyorum.net/conjugaison/” Sayfasını açar.)
Subjonctif, burada tu öznesi, tu viennes oluyor, bunu yazacağız. “Je dis ça pour que tu viennes” bunu senin gelmen için söylüyorum anlamına geliyor veya bunu sen gel diye söylüyorum olarak çevirebiliriz. 4’e viennes yazacağız.
- 5. “Tu es … participante ! ” sondaki “t” harfini de söylüyoruz arkadaşlar. Sondaki “t” harfi söylendiği için burada bir “Feminin’dan” Eğer Masculin’dan bahsetseydik buradaki “e” harfi olmazdı ve sondaki “t” harfini okumazdık ama biz burada Feminin’dan bahsediyoruz. En iyi ise Fransızcanın Superlatif konusudur. En iyi, en kötü, en hızlı, en büyük, en akıllı gibi anlamlar Fransızcanın Superlatif konusunda öğrettiğim şeylerdir size. En iyi ise; la meilleure, le meilleur, les meilleur(e)s gibi yazılabilir. Burada en iyi dediğimiz kişi bir bayan ve tekil olduğu için la meilleure yazmamız lazım. “Tu es la meilleure participante ! ” 5 numara la meilleure olacak.
- “… est sorti du lycée.(benimki)” dikkat edin buraya. Size ne demiştim? Benimki, seninki vesaire derken, burada benimki dediğimiz nesnenin veya objenin masculin mi yoksa feminin mi olduğunu bilmemiz lazım. Buradaki masculin mi feminin mi nasıl bileceğiz? Tabii ki de sortir kelimesine bakarak bileceğiz çünkü burada “Passé Composé” kullanılmış.Geçmiş Zaman kullanılmış ve être ile çekilen bir fiil var. Sortir fiili être ile çekilmiş. Eğer ki sorti fiilinin sonunda bir ‘-e’ olsaydı, buradaki öznemiz feminin olurdu. Eğer ki sorti fiilinin sonunda bir ‘-s’ olsaydı, öznemiz çoğul masculin olurdu ama burada sorti kelimesinin sonunda bir şey olmadığı için buradaki öznemiz, tekil bir masculin. Yani benimki, le mien şeklinde yazılabilir. 6 Numara le mien olacak, bu şekilde yazmalıyız.
- 7. ”Il faut que tu … présent.” Yine il faut kalıbı var, bakın; Il faut kalıbının olduğu yerde subjonctif kullanmamız lazım.
(“https://fransizcaogreniyorum.net/conjugaison/” Sayfasını açar.)
Burada être fiilini arayalım ve subjonctif çekimlerine bakalım hep beraber. ‘Subjonctif être fiili, bakın hepsi burada var. “Il faut que tu sois présent.” ‘Senin burada olman gerekiyor.’ “Il faut que tu sois présent.” Yedi Numara: Sois.
- “Je … ai éxpliqué.(onlara)” Dikkat edin, Fransızcanın “Pronom Personnel” konusunda ‘O’ derken iki tane şey kullanabiliriz. Ya le, la, les kullanabiliriz ya da lui, leur kullanabiliriz. Hangi durumda lui, leur kullanıyoruz? Eğer ki, fiilimiz ‘à’ ile composé olan bir fiil ise; mesela “parler à, demander à, donner à” gibi bir fiil ise lui, leur kullanırız ama fiil düz bir fiil ise; regarder fiili gibi, manger fiili gibi, düz bir fiil ise; mesela ben kalkıp da “Je regarde à la télévision.” demem. “Je regarde la télévision.”derim. Öyle değil mi? Ama ben “Je parle Ali.” diyemem, “Je parle à Ali.” demem lazım. Veya “Ali’ye kalem veriyorum.” derken, “Je donne le stylo Ali.” diyemem. “Je donne le stylo à Ali.” derim. Buradaki ‘à’ bütün farkı oluşturuyor. Burada da bakın neydi o, éxpliquer anlatmak demektir. Burada da éxpliquer à olarak bunu, Fransızca bir kalıptır. O yüzden burada lui veya leur kullanmamız lazım. “Onlara” dediği için, leur kullanacağız. “Je leur ai éxpliqué.”, “Onlara anlattım, onlara açıkladım” oluyor arkadaşlar. 8. “Je leur ai éxpliqué.”
- Le Français est … que l’anglais.(-nın kadar kolay.) Onun kadar kolay anlamına geliyor burada. Bunu birkaç şekilde yapabiliriz. “Aussi facile” Diyebiliriz. Mesela “Le Français est aussi facile que l’anglais.” kabul oluyor mu, hemen kontrol edelim. Dokuz ‘a’ ile başlıyor, normalde kabul edilir. Bakın oldu. “Aussi facile que l’anglais.” veya “autant facile que l’anglais.” de bazen kullanılabilir. “Fransızca, İngilizce kadar kolay bir dildir.” anlamına geliyor bu dokuz numara.
- “Je voudrais qu’ils … un peu de patience.” Burada yine vouloir fiili kullanılmış. “Voudrais que” subjonctif kullanmamız lazım.
(“https://fransizcaogreniyorum.net/conjugaison/” Sayfasını açar.)
Hemen avoir fiilini yazalım buraya. Bu arada B1 seviyesine geldiğiniz zaman subjonctif zamanıyla çok fazla içli dışlı olacaksınız. Bu yüzden kendinizi hazırlamanız lazım, subjonctif zorlar, biraz zor bir konudur. Neydi buradaki öznemiz? “Je voudrais qu’ils..” bakın arkadaşlar qu’ils hemen gelelim gördünüz mü? “aient”. On Numara :aient şeklinde bunu yazdıktan sonra bu bulmacamızı bitirmiş oluyoruz.
Şimdi Cevapları Kaydet butonuna tıklayacağız. Bir süre bekleyeceğiz. “Cevaplarınız kaydedildi, yeniden başlamak için tıklayın”, diyecek. Yeniden başlamayacağız ve Şimdi Bitir butonuna tıklayacağız. Bitti ve gördüğünüz gibi “Doğru cevapladınız, Tebrikler” geldi karşımıza. Eğer ki, bir tane bile harfi yanlış yazdıysanız burada “Yanlış Cevapladınız” şeklinde bir yazı çıkacaktır. Doğru bulmaca cevapları sayfanın üstünde ve sizin cevaplarınız da sayfanın altında karşınıza çıkacaktır. Dediğim gibi, bunu (B1 Genel Bulmaca #1) beraber yaptık, siz dilerseniz tabii ki de tekrar yapabilirsiniz ama bunu (B1 Genel Bulmaca #2) henüz yapmadık. Bunu (B1 Genel Bulmaca #2) da gelip, kendiniz tek başınıza yapıp, aşağıda yorumlarda bana kaç puan aldığınızı ve nasıl olduğunu açıklayabilirsiniz.
Nasıl?
İşte B1 seviyesinde nasıl bulmaca çözerek Fransızca öğretebileceğimizi bu videoda göstermiş oldum. Dediğim gibi bundan önceki videolarda A1, A2‘yi yapmıştık. Bu da B1 seviyesinde yaptığımız bulmaca oldu arkadaşlar sizin için. Şu ana kadar Türkiye’de ve hatta Dünya’da bile görmedim bunu öğrencilerine sunan bir öğretmen veya bir kurum olduğunu. Bunları size sunmaktan gerçekten çok çok mutluyum. Online Fransızca Eğitimini ilk açtığımız zamanlarda, eğitimde sadece eğitim videoları vardı. Daha sonra da sizlerin isteği üzerine akademiyi kurduk sorularınızı sorun diye. Konuşma toplantıları yaptık, konuşma becerilerinizi geliştirin diye.
Kitap yazın dediniz, Fransızca kitap yazdık. Haftanın bir günü çeviri toplantıları yapın dediniz, çeviri toplantıları yaptık ve hatta sonra dediniz ki Uluhan Hocam, haftanın üç günü yapalım konuşma toplantılarını, bir günü de çeviri toplantıları yapalım dediniz ve şu anda haftanın üç günü konuşma toplantıları yapılıyor. Eğitimimizin yanında haftanın bir günü de çeviri toplantıları yapılıyor. Haftanın bir günü de gelip, böyle sizin karşınızda canlı canlı perşembe akşamları Instagram sayfamızda yayınlar yapıyorum. Cuma günleri de gelip, burada sizin için video yapıyorum. Yani yedi günün altı gününü tamamen canlı derslerimizle bile doldurabiliyorsunuz ki, bizim eğitimimiz aslında bizim eğitim kütüphanemizde bulunan, benim önceden kaydettiğim dersler, dokümanlar ve az önce sizlere gösterdiğim binlerce egzersizle zaten size Fransızcayı öğretiyordu. Bunların yanında canlıları da sizlere sunmaktan çok mutluyum, sırf siz istediniz diye. Kendinize çok iyi bakın! Bundan sonraki videoda B2 seviyesinde bir bulmaca yapmayı düşünüyorum sizler için. Umarım onu da beğenirsiniz.
Bana ulaşmak istiyorsanız bizzat Whatsapp numaramdan ulaşabilirsiniz ve İnstagram sayfamızdan takip edebilirsiniz. Bu kadar kendinize çok iyi bakın, bir sonraki videomuzda görüşmek üzere, şimdilik hoşça kalın…