Arkadaşlar hepinize merhabalar. Bugün Fransızcada DELF B2 sınavına girecek olan öğrencilerimizi ve takipçilerimizi çok ilgilendiren bir video ile karşınızdayım. DELF B2 sınavına girmeden önce öğrenmiş olmanız gereken konular nelerdir?
Bugünkü videomuzda bunları size anlatacağım. Böylelikle kendinize bir checklist oluşturabileceksiniz. Bu videoya kadar.hem DELF A1 hem DELF A2 hem de DELF B1 seviye sınavlarını nasıl geçeceğinizi anlatan videolar yapmıştık. Bu yaptığımız serinin son videosu olacak ve B2 seviye sınavdan geçmeden önce yüksek puanlar alabilmeniz için hangi konuları öğrenmiş olmanız gerektiğini bu videoda sizlere anlatacağım. Bunu benden Instagram takipçilerim çok fazla istediler. Kendilerine de buradan çok selam söylüyorum ve teşekkür ediyorum bu güzel ders önerileri için. Bu dersi sizler için özellikle de B2 seviyesinde olan öğrencilerim için hazırladım.
Dediğim gibi gerçek amacımız hiçbir zaman DELF sınavından yüksek puanlar almak değil. Gerçek amacımız, gerçekten Fransızcayı düzgün ve doğru bir şekilde konuşabilmek ve öğrenebilmektir arkadaşlar. Bugünkü yaptığımız dersi eğitimde olan arkadaşlar zaten biliyorlar. Çünkü bugünkü derste sizlere ne anlatıyorsam eğitimde hepsini tek tek, en ince ayrıntısına kadar sizlere zaten öğretiyorum. Özellikle de eğitimimize henüz katılmayan öğrencilerimiz ve takipçilerimiz için bu ders çok işe yarayacaktır. Hadi başlayalım.
Delf B2 Sınavı
B2 seviye DELF sınavına girmeden önce öğrenmiş olmanız gerekenler. Bu ders bir konu anlatımı değildir. Biliyorsunuz Youtube kanalımızda konu anlatımı çok fazla yapmıyoruz. Fransızca eğitimlerimiz bizim kendi eğitim platformumuzda oluyor. Eğitimlerimize katılarak bütün bu konuların en ince ayrıntısına kadar öğrenebilirsiniz. İlk olarak eğer ki B2 seviyesi sınavına girecekseniz tabi ki karşınıza çıkacak olan sorular sadece B2 olmayacak arkadaşlar. Şu ana kadar öğrendiğiniz her şeyi test edecekler ve karşınıza hem A1 hem A2 hem de B1 seviye konular ve cümleler çıkacaktır. O yüzden bu sınava girmeden önce A1, A2 ve B1 seviyede gördüğünüz konuların tümünün en ince ayrıntısına kadar bilmenizi öneriyorum sizlere. Çünkü gerçekten çok önemli konuları görüyorsunuz bu seviyelerde. Konuları bildikten emin olduktan sonra artık B2 seviyesinde öğrendiğiniz konulara geçiyorsunuz.
Peki B2 seviyesinde neleri öğreniyorsunuz?
Mesela étre fiili. Biliyorsunuz étre fiili Fransızcada olmak demektir ama bu fiil ilerleyen seviyelerde daha farklı kalıplara bürünebiliyor ve bu kalıpların tümünün öğrenilmesi gerekiyor. Özellikle de étre fiili ile ilgili bir örnek verecek olursak: Hazırlamak, préparer şeklinde; hazır edilmek ise étre préparer şeklinde olacaktır. Örneğin Je prépare le repas, yemeği hazırlıyorum şeklinde iken, le plat étre prépare dersek, yemek hazırlandı olur arkadaşlar. Hazırlamak ve hazırlanmak şeklinde gösterebiliriz. Giymek, giyinmek gibi anlamları var étre fiilinin ve bunların tümünün öğrenilmesi gerekiyor. Biraz karmaşık.
Sonrasında ise, biliyorsunuz ki hem B1 seviyesinde hem de A2 seviyesinde az da olsa pronoms personels görüyorsunuz ve B2 seviyesine geldiğiniz zaman bu pronoms personels hem geçmiş zaman hem de gelecek zamanda özellikle de étre ve avoir yardımcı fiilleriyle kullanılan zamanlardaki çekimlerini öğrenmeniz gerekiyor. Çünkü bunlar çok zorluyorlar ve bu çekimlerin doğru bir şekilde kullanabilmeniz sizlere çok yüksek puanlar verecektir. Emin olun bunların doğru çekimlerini gerçek Fransızlar bile çok nadiren doğru yapıyorlar. Hatta Fransız gençlerinin girdiği sınavlarda da hep karşılarına bunlar çıkıyor. O yüzden bunları yapabilmeniz çok önemli.
Gérondif.
Géerondif konusu neden bilmiyorum ama özellikle de Türkiye’den bana ulaşan, Türkiye’den beni arayan Uluhan Hocam, ben eğitiminize katılacağım ama eğitiminizde gérondif var mı, varsa katılacağım diyen çok fazla öğrenci var. Neden bilmiyorum ama gérondif konusuna karşı biraz önyargıları var Türkiye’de yaşayan öğrencilerin. Merak etmeyin gérondif konusu çok kolay bir konu ve bu konuyu öğrenmeniz gerekiyor.
Conditionel présent.
Conditionel, öyle olursa böyle olur. Şöyle olursa böyle olmaz gibi kondisyon bildiriyor, bir şart bildiriyor. Şart bildiren zamanların şimdiki zamanı ve şart bildiren kondisyonellerin geçmiş zamanlarını öğrenmeniz gerekiyor.
Sonrasında COD-COI var. Bu da çok fazla karıştırılıyor ve çok fazla göz korkutuyor. Göz korkutmasın arkadaşlar bu çok kolay aslında. Tamamen mantık içeren bir konu bu. Aslında COD-COI konusu Fransızcanın en başından beri karşımıza çıkıyor ama biz bu cümlelerin COD bazılarının COI olduğunu bildikten sonra “bu nasıl olur?” dercesine kafamız bir anda karışmaya başlıyor ama bu karışıklığa hiç gerek yok. Çünkü COD ve COI siz farkında olmasanız bile zaten karşınıza A1, A2 ve B1 seviyelerinde çıkmıştı. Sadece B2 seviyesinde bazı cümlelerin COD bazı cümlelerin COI olduğunu öğreniyorsunuz. Bu kadar basit.
Son olarak pronoms relatifs.
Öğrencilerimin de, sonradan Fransızca öğrenmek isteyen herkesin en çok korktuğu ve belki de en çok yanlış yaptığı konulardan bir tanesi budur. Bunlar bağlardır. İki tane cümleyi birbirine bağlamayı yarayan bağlaçlar. Qui, que, ou ve dont bağlaçlarını görüyoruz B2 seviyesinde. Bunları doğru şekilde kullanmak, kullandıktan sonra düzgün artikellerini yazmak kurallarını bilmek ve özellikle de yapabiliyorsanız dont bağlacını tam olarak anlamanız gerekiyor. Çünkü dont bağlacını eğer ki karşınızdaki kişiyle konuşurken kurduğunuz cümlelerde kullanırsanız sizin Fransızca seviyenizin gerçekten yüksek olduğunu düşünecektir. Çünkü dont bağlacı Fransızların bile konuşurken çok nadiren telaffuz ettiği bağlaçlardan bir tanesidir. Bu bağlacı kullanan B2 seviyesinden çok yüksek puanlar alacaktır.
Umarım ders faydalı olmuştur sizler için ve kendinize bir checklist yapabilmişsinizdir.
Bu konuların tümünü biliyorsanız B2 seviye DELF sınavından yüksek puanlar alabilecek seviyeye gelmişsiniz demektir. Dersin başında da söylediğim gibi bu konulardan önce önceden sizlere yaptığım A1, A2 ve B1 seviye konulara da, o checklistlere de bakarsanız öncelikle onlara bir bakın hatta, onlarda anlamadığınız bir şeyler var mı diye, onlarda anlamadıklarınız varsa tekrardan bir gözden geçirin. Yoksa B2 seviyeye geçin ve oradaki checklisti de yaptıktan sonra anlamadığınız yerler var mı buna da bir bakarsınız. Eğer anlamadığınız yerler varsa hemen anlamaya çalışmasınız arkadaşlar.
Çünkü B2 seviye DELF sınavı demek, Fransa’nın sizlere vereceği en prestijli diplomalardan birine sahip olabilmek demek. Umarım herkes bu diplomalara sahip olur. Eğitimlerimize katılan ve eğitimlerimize katıldıktan sonra DELF sınavına giren öğrencilerimiz hangi seviyeye girerlerse girsinler, hepsi başarılı oldular. Yüzde yüz başarı ile gidiyoruz. Umarım bundan sonra katılacak olan öğrencilerimizle bu DELF sınavlarına en yüksek puanlarla geçerler. Bana mesaj atarlar Uluhan Hocam sayenizde bu DELF sınavını geçtim diye. Gerçekten bu güzel mesajlarınız beni motive ediyor. Kendinize çok iyi bakın. Artık bir sonraki dersimizde, Instagram sayfamızda, whatsapp numaramda veya online eğitimlerimizde görüşmek üzere. Şimdilik hoşçakalın.